Brbljaonica

[Povijest] [Opcije]

[17.05.'13. 10:57] frida♥: :mlati

[18.05.'13. 23:35] tica: helloooou

[Jučer u 12:32] frida♥: hello

[Jučer u 12:34] tica: :mah

[Jučer u 13:13] frida♥: gdje si ticp moja

[Jučer u 13:16] tica: ma evo me radim, a najradije bih recimo gledala film :D

[Jučer u 13:16] tica: kako mi ti deveraš?

[Jučer u 13:16] tica: evo ja sam i gladna

[Danas u 07:00] MONDO: :mondo

[Danas u 08:26] frida♥: Mondo kako teku mracni bracni dani :)

[Danas u 09:18] MONDO: ma divota sve, eto tako :)

[Danas u 09:46] tica: tako i treba :) 

Autor Tema: bosansko-srpsko-hrvatski  (Posjeta: 1205 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline frida♥

• "nisam plava"
  • GlobalModerator
  • Spol: Ženski
  • all rights reserved
bosansko-srpsko-hrvatski
« : 18.04.'07. 15:02 »
kako sam nacula, EU bi da medju zemljama ex juge postoji jedan jezik, tj tri naroda da imenuje jedan zajednicki jezik, kao sto je nekad postojao srpsko-hrvatski.
kakvo je vase misljenje?
ja sam dosad naisla uglavnom na pobune, sto na neku stranu i razumijem, jer malo toga mozemo nazvati uistinu svojim. ali s druge strane, nije li isuvise smijesno da se u jednoj zemlji kao sto je majka Bosna, koriste tri jezika. pa u srednjoj ucis jedan, na studiju drugi, odes do susjeda on prica treci...a svi se medjusobno razumijemo.
jednom prilikom, na predavanjima iz engleskog, profesor me upitao odakle sam i koji je moj maternji jezik. ja rekla iz Bosne, i jezik mi je hrvatski. potom je upitao drugog bosanca koji je rekao da mu je maternji srpski. a treci je rekao bosanski.
i onda se ja cudim, sto nas ovamo gledaju kao cudake.
ja bih iskreno jedan jezik, svejedno mi je hoce li biti ekavski, sa bruku turskih rijeci, ili ijekavski sa razvlaaacenjem svakeee druge rijeci. ali jedan!

Offline MONDO

• Ide pola babe ulicom....
  • Spol: Muški
Odg: bosansko-srpsko-hrvatski
« Odgovori #1 : 18.04.'07. 15:13 »
I ja sam za jedan jezik, ovako se samo koljemo. Najbolje je bilo dok je bio jedan jezik u staroj Jugoslaviji, fino dođe neki blagi diktator poput Tita i kaže kojim ćeš jezikom od sutra govorit, i nema trta-mrta. Malo je teško za očekivati da se dogovorimo kojim jezikom da govorimo zato nam i treba neka čelična šaka. Međutim, znamo i to da narod bez jezika jednostavno ne postoji, tako da bi se morali odreći i narodnosti. Nebi više bilo Hrvata, Muslimana i Srba, nego samo jedan narod. E to je još teže za ljude da se naviknu. Tako da nemam pojma ustvari, samo se sve dodatno komplicira, a pola je države gladno. Ja bih da se prvo ostvare nekakvi uvjeti za život pa teko onda da punog stomaka razmišljamo dalje. Ako svi ne pospemo.
Idu dvije bijele lopte, i još jedna bijela.

Offline sv.zujaga

• no sikiriki
« Odgovori #2 : 18.04.'07. 16:05 »
ja sam protiv ujedinjenja tog jezika, brate nek svak ima svoje, nek rijesava ova drzava ove politicke probleme da hrvatskog clana prjesednistva ne biraju muslimani, i tako te gluposti koji bosanske hrvate samo bacaju unazad, a ako se ovako nastavi u ovoj nasoj bosni i bit ce samo dva jezika Bosanski i Srpski.....
ovdje treba nesto pisati.............

Offline Zijan ćerka

• GlobalModerator
  • Poison Ivy
« Odgovori #3 : 18.04.'07. 20:26 »
I ja sam za jedan jezik.
Nepotrebno je pisati zasto.
Mondo i Kara su napisali vec.

truck driver

• Gost
« Odgovori #4 : 18.04.'07. 23:29 »
Kod nas kakav god da bude mi opet necemo govoriti taj nego opet ce se nesto mjesat i ubacivat stranjskih stvari,takvi smo mi!

Offline Zijan ćerka

• GlobalModerator
  • Poison Ivy
« Odgovori #5 : 11.08.'07. 19:38 »
Jel se čečenjski uzeo u razmatranje?  :misli

Offline Clint Eastwood

• WILD EAST
  • OLYMPIQUE DE MARSEILLE
« Odgovori #6 : 12.08.'07. 14:30 »
Ma nek država bude jedinstvena i funkcionalna, a jezik može da bude i engleski tako da se ne bi imali oko čega svađati bar što se tiče jezika. Samo problem je što bosanski Hrvati i Srbi srcem više vuku na zapad odnosno istok tako da jedinstvena država za sada nije realnost, što je posve ironično jer žive u ovoj državi i egzistiraju isključivo od BH ekonomije, tako da ispade da rade i protiv sebe. Za jedno 100 godina bit ćemo jedinstveni (npr. kao Švicarska) kada se potpuno promijeni mentalni sklop ljudi, a do tada će i dalje biti živciranja kada neko kaže: točno umjesto tačno, ili cveće umjesto cvijeće...
TKO SE ZADNJI SMIJE, NAJSPORIJE KONTA!!!

Offline baby doll

« Odgovori #7 : 14.04.'11. 14:35 »
Sada se i sama nalazim u istoj situaciji kao Frida 2007. Kada me netko pita koji jezik govorim nekada kazem Bosanski, nekada Hrvatski, nekada Srpsko-Hrvatski... ni sama ne znam koji jezik govorim. Mislim da je ovaj Srpsko-Hrvatski najblizi. To je onaj koji sam prvi naucila i to mi je maternji jezik. Tako se zvao i takvog sam naucila pisati i citati. Kasnije sam ucila Hrvatski i koristim ga dosta, ali ne potpuno. Znam i latinicu i cirilicu koja u Hrvatskom ne postoji (ili postoji?) Mjesece uvijek imenujem kao u Srpskom ili Bosanskom npr... I masu drugih rijeci. Bosanski najmanje pricam. Ali mi nekako bude zao ne spomenuti Bosnu... Zbunjena sam s ovim. Morat cu se odluciti i ostati dosljedna od sada pa do kraja....
Every day we have is one more than we deserve

Offline baby doll

Re: bosansko-srpsko-hrvatski
« Odgovori #8 : 19.03.'12. 18:11 »
Every day we have is one more than we deserve